הטיפול הסיני
הטיפול הסיני המסורתי מושתת על שימוש בצמחי מרפא סיניים שאינם מסווגים לפי החומרים הפעילים שלהם אלא על פי איכויות של חום/ קור, יובש / לחות ומשתנים נוספים שעוזרים למטפל להתאים את צמחי המרפא למטופל שעומד מולו. בנוסף, נעשה שימוש בדיקור ובשיטות נוספות שעוזרות לשחרר את הצ'י, האנרגיה, שתקועה בגוף. בניגוד לעולם המתקדם של תוספי תזונה שמבודד חומרים ומבין את פעולתם בגוף, צמחי המרפא של הרפואה הסינית אינם נתמכים בהבנה שכלית מודרנית אלא מושתתים על עקרונות היסודות.
העולם העתיק
בעולם העתיק היתה מקובלת מאד החלוקה של העולם ליסודות. מאז ומעולם ניסו בני האדם להבין את השורש של כל דבר בעולם ואכן "מצאו" בני האדם ארבעה יסודות שעליהם מושתת העולם ובנויה האנושות. נראה, שארבעת היסודות או חמשת היסודות כפי שהורחבו ברפואה הסינית, לא רלוונטיים לימינו. בעידן של גילוי היסודות השונים וחקר האטום התברר מעל לכל ספק שמישהו שם טעה. ובאמת – אין לבוא בטענות אל מי שלא ידע שהעולם עגול לפני כמה אלפי שנים ולא לבוא בטענה אל מי שחשב שהעולם מחולק לארבעה יסודות בסיסיים. ללא מיקרוסקופ והרבה שנות מחקר, לא ניתן להגיע למסקנות ולתובנות שהגיע אליהן המדע.
אז איך זה עובד?
איך עובד הדיקור הסיני? מה הקשר ליסודות?!! יש נקודות עצביות שגירוי שלהם גורם לריפוי. זה נשמע אמין והגיוני קצת יותר מאשר להסביר את תיאוריית היסודות בעולם המודרני...
הסקפטיים יותר יאמרו שהדיקור התפתח הרבה לפני תיאוריית היסודות: בני האדם גילו נקודות חשובות בגוף שעוזרות לריפוי. מאוחר יותר, התפתחה תזה שנועדה להסביר את שיטת הדיקור גם על פי השכל. לצורך כך, שורטטו מרידיאנים, ערוצי אנרגיה כביכול, שכל "קיומם" היה להסביר את השיטות הטובות שנמצאו לריפוי. בקיצור – מעולם לא היו ערוצי אנרגיה כפי שמעולם העולם לא חולק למספר כה קטן של יסודות. הכל דמיונות של אנשים שרצו ליישב ב"שכל" שלהם פרקטיקות שהם גילו.
ובכל זאת...
הרפואה הסינית התחילה להתפתח מהיסודות וערוצי האנרגיה הרבה לפני שעברה לפרקטיקה של הדיקור. זוהי עובדה היסטורית שאין חולק עליה. מציגי התזות למיניהן כמו שהוזכרו בפסקה הקודמת – פשוט לא פתחו ספרות סינית עתיקה מימיהם. הספרות העתיקה גדושה בתיאור ה"איכויות" של האיברים השונים ועמוסה בהסברים על היסודות כאשר הפרקטיקה, הדיקור, נזכר בהן כמשהו שולי יחסית. הדיקור היווה רק שיטה אחת מתוך שיטות שונות ומשונות של מיצויי צמחי מרפא, התאמות תזונתיות שונות, שימוש בהבערת עשב המוקסה, תנועות וטכניקות של מגע ו...גם דיקור. הרבה יותר מאוחר החל הדיקור לתפוס תאוצה, הרבה אחרי שהתיאוריה הפילוסופית קמה וגם ניצבה.
הסבר מודרני של תיאוריית היסודות
אני לא יודע מה חשבו לפני 3500 שנה בהסבר של היסודות אולם כיום, לדעתי, יותר קל להסביר את תיאוריית היסודות מאשר בעבר.
בעבר חשב המדע שהגיע לתכליתו של חקר האטום, מאוחר יותר התברר שככל שהתקרבנו אל "סיום" המחקר, הבנו עד כמה אנחנו לא מבינים. ואולי, אני מעלה שאלה בשקט בשקט, אולי הסינים צודקים? אולי באמת העולם מורכב מארבעה או חמישה יסודות שמחזיקים אותו ובונים את כל היסודות האחרים? לא. אני לא מתכוון שבתוך האטום של יסוד הניקל יש אויר, מים, אדמה ואש...
לא. אז מה כן?
ארבעת היסודות כמשל
העולם העתיק זיהה בכל חומר שקיים בעולם "איכויות" שונות, כלומר, תכונות שונות. הוא סיווג אותם לפי מה שהיה מוכר לו בעולם: איכות אחת הזכירה לו "אש" ולכן תוארה כאש. איכות אחרת הזכירה "מים" ולכן תוארה כמים וכך הלאה. האדם, העולם, הכל, תואר בשפה זו. בדיוק כשם שאנו יודעים לתאר דברים בעזרת גובה או משקל, ידעו הסינים לתאר דברים בעזרת קור / חום או בעזרת אדמה / אש. לא צריך להיבהל מכך שהסינים "טעו". בסופו של דבר הם התכוונו לתאר משהו. ממש כשם שהמשקל של החפץ אותו אני שוקל הוא לא משקל סגולי והוא משקל משתנה במקומות שונים על פי כוח המשיכה...
כמה שאלות
האם ההבנה שיש באדם טבלה מחזורית שלמה (כמעט) קירבה אותנו להבנה של אופי האדם? האם זה קרב אותנו ליכולת שלנו לרפא אותו? האם אנחנו יודעים עכשיו יותר טוב לתת התייחסות אינדיווידואלית לחולה או לבריא? יתרה מזו, אעיז ואומר – האם "פיצוח" הגנום האנושי קידם אותנו לקראת ריפוי של סרטן למשל? יש הטוענים שכן. בתיאוריות הכל נראה טוב. באופן מעשי – העולם קצת רחוק, בלשון המעטה, מריפוי סרטן למרות החדירה והירידה לפרטי פרטים וההבנה ה"עמוקה" או נכון אולי לומר השטחית אך מקיפה של גוף האדם.
ריפוי אמיתי
לפעמים, דווקא כשמסתכלים על האדם ככלל ומתעלמים רגע מנתונים "מבלבלים", ניתן להגיע לאבחון יותר מדויק ולטיפול יותר טוב. בדיוק כך עובדת הרפואה הסינית: היא בודקת את הנתונים הבסיסיים של האדם (המצב הכללי של 12 האיברים ה"חשובים" שלו) ועל ידי כך מתאימה את הטיפול לאדם.
גם רופא קונוונציונאלי
אמור להסכים לדבר הבא: אם מגיע אדם עם עודף קל של כולסטרול ועם מטענים רגשיים שליליים של כעסים והתפרצויות זעם, ניתן לוותר על הטיפול בכולסטרול. מה שיהרוג את האדם זה כנראה המצב הרגשי שלו. גם אם רופא סיני לא ידע מה זה כולסטרול אבל יחזיר את האדם לאיזון מכיוון שהוא זיהה אצלו התפרצות של יסוד האש או עודף חום בכבד למשל, יחשב הדבר להצלחה מסחררת. לעומת זאת, רופא שיתן סטטינים אבל לא ידע לאזן את המטופל מבחינה רגשית – יגרום כנראה למותו של המטופל. לפעמים ההסתכלות הכללית וההגדרות הערטילאיות דווקא נותנות את הבסיס לאבחון טוב יותר מאשר ההסתכלות על כל פרט ופרט. אגב, ברפואה הסינית יש קשר בין השניים וכנראה שטיפול סיני יפתור את שתי הבעיות...
סיכום
קדמיום מורכב מארבעה יסודות? לא יודע. אולי יום אחד יגלו שכל הפרוטונים בעולם מורכבים מארבעה יסודות במינונים עדינים שונים... אולי. עד אז, ניתן להסתפק בהסבר הסביר והאמיתי לגבי הרפואה העתיקה והדרך שלנו ליישם אותה היום בעידן המודרני.